Liekusfist

2014

2013

2012

2011

2010

2007

2005

Algemeen

Een memorabel 55e Liekusfist

Afgelopen zaterdag 30 november was een volgestroomd City Theater getuige van het 5 x 11e jubileum van het Liekusfist. Dit aloude muziekspektakel waarbij het Schijndels carnavalslied voor het nieuwe seizoen gekozen wordt, ondergaat al een paar jaar geleidelijke veranderingen om meer met de tijdsgeest mee te kunnen: de duur van de avond is verkort; er is een duo-presentatie; er volgt na afloop een après-ski feest én tijdens deze jubileumeditie kon er voor de eerste keer ingeschreven worden voor de zogenaamde ‘open categorie’. In deze categorie wordt opgetreden met een orkestband. Verder staat het de deelnemers vrij om een bestaand nummer van een nieuwe tekst te voorzien of om een nieuw (zelf) gemaakt nummer te zingen. De deelnemers streden om een nieuwe trofee: de "Ik-Willem Trofee", passend bij naam van onze Schijndelse prins: Prins Willem dun Twidde.

Open categorie

Aan deze categorie namen 8 deelnemers deel: Christ Schellekens bracht een persiflage van Keetje Tippel; de Crazy P lieten hun eigen Schorsebosse Polka horen én zien; de Kuitenkletsers brachten hun eigen kuitenkletserslied; DJ Kreezie bezong zijn Schorsbos; het gemengd mannenkoor De Schorsbosser PapKuuse liet kritische geluiden horen over de mogelijke fusie van Schijndel met St. Oedenrode en Veghel; het duo Paul en Pieter brachten de stemming er in met ‘hee, lekker ding’ ; ZUS liet een aanstekelijk après-ski lied horen en ook het duo René en Susanne tenslotte brachten een aubade aan Schorsbos. De vakjury kozen uiteindelijk de Crazy P. uit als winnaar van de Open Categorie en dus mochten zij als eerste de "Ik-Willem Trofee" in ontvangst nemen.

Originele liedjes

De 9 deelnemers met een origineel liedje lieten zich begeleiden door de Hofkapel of een ander Schijndels meziekske. Een vakjury beoordeelde deze 9 liedjes op o.a. het Schijndels eigen en natuurlijk op de tekst en de aanstekelijkheid van de melodie. Zij kozen de beste 3 nummers uit die vervolgens in de finale nóg een keer hun lied zongen. De finaleronde bestond uit de Dundraaiers die alles samen wilden delen; de Crazy P. die iedereen opriepen mee naar Schorsbos te gaan en ’t Overschotje die adviezen gaven voor diegenen die het even niet meer zagen zitten. Deze 3 liedjes werden beoordeeld door zowel de vakjury als een publieksjury. Deze spannende eindstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Dundraaiers! Zij zijn een meester in het bedenken van steeds weer een nieuwe tekst en een nieuwe melodie, want sinds 1990 is dit reeds de 9e keer dat zij de winnaar zijn van het Loet Wouters vaandel.

Alle originele nummers en een aantal liedjes uit de Open Categorie zullen begin 2014 op een heuse jubileum-CD uitgebracht worden.

Beide winnaars tenslotte zullen ook te zien en te horen zijn tijdens de zittingsavonden op 14 en 15 februari 2014 en natuurlijk ook daarna zullen nog veel optredens volgen tijdens carnaval 2014!

Reageren op de site? Wil je dingen aanleveren voor de site? Mail naar pr@schorsbos.nl Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?