Toe Mar opent tijdelijk museum

SCHIJNDEL – Op de hoek Molenstraat/Pegstukken in Schijndel is dinsdag het Toe Mar-museum geopend. Het is het eerste carnavaleske museum van Schijndel dat bovendien gratis en 24 uur per dag te bezichtigen is. Uiteraard zijn zowel heden als verleden in beeld, geluid, kleur en wellicht zelfs geur te bewonderen.

Overigens is het museum ook een aanrader voor mensen die niet veel met Toe Mar maar wel met het Schijndelse carnaval op hebben. Het muziekske is namelijk zeer nauw verweven met het Schorsbosser carnaval in het algemeen en dus voor iedereen een plezier.

In de vijf grote etalageramen van Interkleur Twan Vissers zijn als Toe Marlid verklede paspoppen te zien en staan vele attributen, prijzen, souvenirs, snuisterijen en vele foto´s tentoongesteld. Uiteraard ontbreekt de beroemde Wacht Mar niet, gebaseerd op Rembrandts Nachtwacht. Ook de historie van het Schijndelse clubke komt aan bod: Toe Mar begon ruim vijftien jaar geleden als Tis aalt wè en uit deze periode zijn ook foto´s en oude kledingstukken te zien.

Verder passeren uiteraard oud-leden de revue en is een plekje gereserveerd voor de Schorsbosse Prinses Carnaval, maar dan uitgedost met een door Toe Mar zelf gemaakte steek en cape. De komende weken kleurt heel Schijndel weer groen, geel en wit. In het gelegenheidsmuseum worden deze kleuren afgezet tegen het paars en blauw van Toe Mar. Een perfecte match, zo zal blijken. Het tijdelijke museum is tot en met de carnaval te zien.

Reageren op de site? Wil je dingen aanleveren voor de site? Mail naar pr@schorsbos.nl Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?