VIRUS SCHORSBOS 55 JAAR GAAT VOOR EPIDEMIE ZORGEN

De eerste tekenen in de vorm van steeds meer voorkomende rillingen over het lijf en in het karkas die een naderend carnavalsvirus aankondigen zijn al volop zichtbaar. Er is geen tegengif, maar wel een serum die de koorts alleen maar kan opzwepen. Het was de PreZident die tijdens een snertconcert zong: "As kessemis is gewist, de vuurpijl uitgesist, dan veul ik aon mun water dè ´k we mis. De dokter kekt me na, de rekening stuurt ie na, om mij dan te vertellen wè´k al wist. Ik heb iets eigenaardigs in mun genen, ut witte van mun oog ziet groen en geel…" Niemand hoeft zich ongerust te maken want het is een verschijnsel dat vanzelf overgaat. Schorsbos maakt zich op om het 55-jarig bestaan op een daverende wijze te vieren. Het wordt een feest waarbij elke Schorsbosser en Schorsbosserin met volle teugen van zal kunnen genieten. Het menu van 55 jaar carnaval ziet er bijzonder gevarieerd uit. Van eentonigheid is geen sprake. Elke week wat anders op het menu. Schorsbos ie er klaar voor. 55 jaar geleden trok een klein groepje mannen, gekleed in lange jassen met de steek tegen de borst gedrukt opdat toch niemand zou kunnen zien dat ze carnaval gingen vieren, van het ene kroegje naar een ander kroegje en weer terug. Carnaval in Schorsbos was geboren, en ondanks de donderpreken vanaf de kansel drong het carnavalsgevoel in de harten en bloedvaten van de Schorsbossers naar binnen…

Ut rillende veurspel

Verrassingen alom aanwezig in dit jubileumjaar. Het begon al bij de opwermfeesten zoals bij het 11-11-bal. Een prachtig boekwerk, dat overigens elke Schorsbosser in zijn bezit dient te hebben, over Schorsbos zag het daglicht. Maar dat gold ook voor de prinses afkomstig uit Schorsbos. De voortreffelijke muzikale en vocale klanken tijdens het Liekusfist deden muren en dak van De Lindeboom trillen. Iedereen voelde het: carnaval tartte, tergde, lokte uit, kwelde. Het spoorde de vele commissies, aaneengesmeed in de Commissie 55, aan om van elk evenement een succes te gaan maken. Evenementen die anders worden dan dat we gewend zijn. In Schorsbos wordt het in dit jubileumjaar steeds gekker. Gekker kunnen ze het niet maken!

In het voorspel zit uiteraard de installatie van onze jeugdprins en zijn raadsheren op zondag 10 januari in café ´t Zuid. En dan kletst carnavalsclub Net Nie er in De Vink tegenaan op zaterdag 16 januari als ze daar een Klompenkletsavond organiseren. Vorig jaar een kaskraker, een hit van de bovenste plank. Nu wordt die nog beter! Een avond van gieren en brullen. Een aantal rasklompenkletsers verlenen hun medewerking. De kleuren van Schorsbos komen uit de mottenballen: dassen, sjaals, banners en linten, versierde etalages en lantaarnpalen maken van Schorsbos één kleurrijk, bont palet. En dan natuurlijk het Kinderliekusfist dat op zondag 17 januari in De Lindeboom wordt gehouden. Vanaf 13.00 uur staan de deuren wijd open. Het wordt volop genieten van de optredens van de jeugdige Schorsbossers en Schorsbosserinnekes.

Op zaterdag 30 januari vindt er op de Markt voor het gemeentehuis iets speciaals plaats. Om 14.30 uur verzamelen hier de muziekskes en ander hoog en gewoon volk om een eigenaardige onthulling bij te wonen. Het gemeentehuis wordt de das omgedaan onder het motto: Schorsbos: da´s gezellig!

Prinselijk paviljone aan de Steeg

Een aantal voorspellekes zal plaatsvinden in het grootse, imponerende paviljoen van de jubilerende Hopplukkers dat het beeld van ´t Spectrum aan de Steeg zal veranderen. Met goedkeuring en onder het toeziend oog van Jet Geerkens zal op haar plein een paviljoen verschijnen waarin honderden Schorsbossers en Schorsbosserinnekes kunnen gaan genieten van de diverse evenementen die hierin worden georganiseerd. Gedurende twee weken zullen er in dit feestelijk, carnavalesk ingerichte, hoffelijk verblijf van Prinses Emalia met haar gevolg allerlei festiviteiten plaatsvinden.

110 artiesten tijdens de Jubelzitting

Vanaf het grote podium van het paviljoen zullen 110 artiesten uit Schorsbos hun creatieve uitspattingen van een hoog niveau als een wervelende carnavaleske storm door dit bouwsel laten razen. Een andere zittingsavond dan men tot nu toe gewend was. Op vrijdag 29 en zaterdag januari zal men genieten, meedeinen, meezingen, meeneuriën, op muzikale en vocale klanken van een gehalte waar men u tegen zegt. Van klassiek tot rock, van wals tot polonaise. Alles overgoten met een smakelijke, carnavaleske jus. Een muzikale knipoog naar 55 jaar Schorsbos. Vanaf 00.00 uur is er dan een after promhopparty in ´t Spectrum om nog eventjes na te buurten over al hetgeen wat men heeft gehoord en gezien. Kaarten zijn nu reeds voor slechts 11 euro te koop bij o.a. de tabaksspeciaalzaak van Jan van Roessel. Dus op naar de Anders dan Anderszittingsavonden.

Dan is het paviljoen op zondag 31 januari weer gastvrij open voor de Schorsbossers en Schorsbosserinnekes met een beperking. Krek we Anders! Zij zullen worden verrast door een groots opgezet programma dat geleid zal worden door presentator Willy Leuvering. Ook zal zanger Theo van Veghel aanwezig zijn om de feestvreugde te verhogen. Om binnen te komen hoef je niets te betalen. Inmiddels hebben al ruim honderd gasten gereageerd op de uitnodiging. Iedereen is overigens welkom om extra carnavalskleur aan dit feest te geven.

Ut bleft mar aon de gang!

Dan hoppelen (hobbelen) we de tweede feestweek in. Op zaterdag 6 februari gaan De Mauwperen nog een keer terugkijken in hun spiegel van het legendarische Kolderiek Blaosfestijn waar vele muziekskes trachten door verrassende en kolderieke optredens de trofee in de wacht te slepen. Staaltjes van muzikale voordrachten met muziek voor elk wat wils. DJ Richard en de supergroep Rythm Cleaners zorgen voor ondersteuning en fungeren als uitsmijters. Op deze zaterdag uiteraard ook een afdronk, een slaapmutske, na dit kolderiek festijn in de foyer van ’t Spectrum. Dit festijn begint om 19.00 uur.

Dan de grote jubileum feestreceptie op zondag 7 februari. Buitenlandse prinsenclubs met hun gevolg, delegaties, maar ook kapellen, clubs en verenigingen, besturen, jeugdprins, gemeenteraadsleden en B&W, ja iedereen uit Schorsbos is dan welkom om onze prinses en het bestuur van Prinsenclub De Hopplukkers te feliciteren met dit 55-jarig bestaan.

Op deze dag is er tevens een grootse reünie van de dames van de diverse dansgardes die vele prinsen met hun sierlijke bewegingen hebben gediend. Men schat dat zo’n zestig dames onder de spots zullen verschijnen.

Hoe ouwer hoe gekker

Hoe ouwer hoe gekker of hoe ouwer hoe wijzer. Men mag uitmaken waar men voor kiest, maar zeker is dat onze senioren zeker bij het jubileum thuishoren al is het alleen al om de vele verhalen van toen aan eenieder door te geven wie het horen wil. Maar uiteraard komt men ook om te feesten, te drinken, zingen en te dansen. Voor de 55-plussers op woensdag 10 februari vanaf 19.00 uur een spetterend programma waarbij de adertjes open gaan, de bloeddruk daalt of stijgt en de spieren weer soepeltjes hun werk doen. Op diverse gratis opstappunten kunnen de senioren worden opgehaald en weer worden thuisgebracht. Deze avond duurt tot 22.30 uur.

Ook de jongeren kunnen er wat van!

De straten van Schorsbos, de aders die leiden naar het paviljoen, zullen op vrijdag 12 februari dichtslibben als de leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs vanaf hun scholen in een carnavalsmeander richting ´t Spectrum flaneren. In het paviljoen zal dan een geweldig feest uitbarsten als de leerlingen een carnavaleske Knock Out-show spelen. Niet alleen de kinderen, docenten en begeleiders kunnen meegenieten ook de papa´s, mama´s. opa´s en oma´s, ooms en tantes, ja noem de hele familie maar op, zijn welkom . In de middag wordt het kinderfestijn voortgezet met een meester- en juffenbal. Aanschouwelijk onderwijs in Schorsbos van de bovenste plank. Zo leert men het carnavalvieren!

´s Avonds is er een geweldig feest rondom enkele jubilerende clubs. Natuurlijk de Prinsenclub De Hopplukkers, maar carnavalsclub de Dundraaiers bestaat 33 jaar, de Blaosbende 22 jaar. Dat wordt beslist niet allen handjes schudden…! Om 19.00 uur gaat dit festijn van start en eenieder is welkom. Als deze bijeenkomst is afgelopen, blijft het paviljoen eenzaam achter en zal het worden afgebroken. De voorpret is voorbij. Het echte carnaval 2010 vraagt de aandacht. Mocht er tijdens dees dagen de Elfstedentocht worden gehouden, dan hoeft men niet thuis te blijven. Op een groot videoscherm zal de tocht te volgen zijn en breien we er een après-ski-party aan vast. Café ´t Zuid heeft het horecagebeuren in handen en verder is de totale organisatie in handen van de Prinsenclub en het SMOK. ´t Spectrum verleent ook alle medewerking.

Carnaval begint dan op zaterdag 13 februari met op de markt de opening van Zinderende Zaterdag. Om 15.11 uur de sleuteloverdracht en de uitreiking van speciale onderscheidingen op het gemeentehuis. Als het 16.11 uur is gaat het volksfeest voor eenieder van start. Schorsbos 55 jaar: Ut is toch van de gekke wor!

Reageren op de site? Wil je dingen aanleveren voor de site? Mail naar pr@schorsbos.nl Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?